Hypotheek kiezen

Een huis kopen is waarschijnlijk één van de grootste keuzes die u ooit in uw leven zult moeten maken. Een eigen huis is dan ook zoveel meer dan gewoon een plaats om in te wonen. U gaat weg uit het ouderlijk huis, gaat op eigen benen staan en dient bijgevolg ook volledig zelf voor alle kosten op te draaien. Probeer vooraf zo goed mogelijk in te schatten wat de kosten zijn en of u deze kosten wel kunt dragen. Als u zelf kennis hebt opgedaan over de hypotheeksoorten dan weet u ook waar de adviseur het over heeft. Het is dan voor beiden makkelijker om te overleggen welke hypotheeksoort het beste bij u past.

Woonlasten
Ga geen hypothecaire lening aan om een huis te kopen wanneer u er niet zeker van bent dat u aan de voorwaarden die de lening met zich meebrengt zal kunnen voldoen. Hou er ook rekening mee dat een eigen huis, buiten het aankoopbedrag en het bedrag dat nodig is voor de inrichting er van, ook nog extra kosten met zich meebrengt. Denk hierbij aan elektriciteit, water, verzekeringen, etc. Enkel wanneer u al deze zaken in overweging heeft genomen bent u in staat om een goede keuze te maken aangaande een eventuele hypothecaire lening.

Hypotheekvormen
Er zijn tientallen hypotheekvormen waardoor het soms lastig kan zijn om een keuze te maken. Het grootste verschil tussen de hypotheekvormen is het moment van aflossen. De ene hypotheekvorm laat het toe om de totale hypotheek af te lossen bij verkoop van de woning waarbij u met een andere hypotheekvorm maandelijks aflost op de hypotheeklening. Iedere situatie is anders en daar kan de hypotheek op worden afgestemd. Er zijn dan ook veel hybride vormen beschikbaar die de hypotheken combineren tot wat het meest voor u geschikt is.

Hypotheekrenteaftrek
Er zijn hypotheekvormen waarbij u niet aflost en volledig gebruik kunt maken van de hypothekrenteaftrek. Als u niets aflost blijft de volledige schuld staan waardoor u maximaal rente betaald en hierdoor ook maximaal kunt profteren van de aftrek. Lost u wel af dan wordt de totale schuld kleiner waardoor u steeds minder rente betaald. Doordat u minder rente betaald kunt u ook minder aftrekken van de belasting.

Scroll naar top