Hypotheek oversluiten

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u uw hypotheek oversluit. Zo kan het zijn dat u een verbouwing hebt gepland, of dat u graag lagere maandlasten wilt hebben. Bij het oversluiten van uw hypotheek, lost u uw huidige hypotheek af met een nieuwe hypotheek. Het is tevens mogelijk om het product waarmee u vermogen voor de afbetaling opbouwt over te sluiten, bijvoorbeeld de beleggingsverzekering. Wanneer u wilt oversluiten, let dan goed op de volgende punten:

  • Mocht het zijn dat u door middel van een verzekering belegt of spaart voor de afbetaling, dan hoeft u deze niet altijd over te sluiten als u de hypotheek oversluit. Vraag uw hypotheekadviseur naar meer informatie.
  • Mocht u bijna aan het einde van de rentevastperiode terecht zijn gekomen, dan is het voordeliger om over te sluiten dan als u nog aan het begin zit van deze rentevastperiode. Het is om deze reden van belang dat u exact weet als uw rentevastperiode bijna is afgelopen. als de hypotheekrente op dat moment erg laag is kan het verstandig zijn om alvast over te sluiten.
  • Wat zijn de kosten voor het oversluiten van uw hypotheek? U betaalt rente met een boete als u bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft. als u besluit om over te stappen naar een overige verstrekker, dan betaald u taxatie- en notariskosten. Bovendien moet u voor de nieuwe hypotheek vaak nog een afsluitprovisie afdragen. Deze kosten kunnen in de nieuwe hypotheek worden opgenomen. Dit betekend echter niet dat u meer hypotheekrente moet afdragen omdat uw lening hoger is geworden.
  • In bepaalde gevallen kan het voordelig zijn om uw verzekering wel over te laten sluiten. Het is hierbij van belang dat de hypotheekadviseur van dezelfde voorwaarden als de oude polis uitgaat. Namelijk; het op te bouwen vermogen moet gelijk zijn, de einddatum moet gelijk zijn en de hoogte van de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering moet gelijk zijn.
Scroll naar top