Hypotheek belasting aftrekken?

Het heeft gevolgen voor de belastingaangifte zodra je een hypotheek gaat afsluiten en een woning gaat kopen. Zo mag je bijvoorbeeld de hypotheekrente en bepaalde kosten van de belasting aftrekken. Hieronder vind je de regels die hiervoor gelden:

Maximale hypotheekrenteaftrek
Voor het aftrekken geldt een maximale looptijd van 30 jaar. De kosten van wonen zullen na deze periode dus omhoog gaan. Als je het geld van je hypotheek niet voor de woning gebruikt kun je de hypotheekrente niet aftrekken.

Overwaarde hypotheek
Het heeft gevolgen voor de aftrek van de hypotheekrente als je je vorige woning met winst verkoopt. Je mag over dit bedrag geen hypotheekrente meer aftrekken als je deze overwaarde gebruikt voor een nieuwe woning financiering.

Hypotheeksoort
Voor 1 januari 2013 kreeg iedereen over elke hypotheeksoort hypotheekrenteaftrek. Dit is sinds die datum veranderd. Voor de lopende hypotheken is de rente nog aftrekbaar maar niet voor alle nieuwe hypotheeksoorten. De annuïteiten- en de lineaire hypotheek mogen nog volledig worden afgetrokken van de belasting.

Scroll naar top