Hypotheek maandlasten

Voor je uitgavenpatroon en je levensstijl heeft het afsluiten van een hypotheek van belangrijke gevolgen. Niet alleen op het moment van afsluiten, maar tevens voor een behoorlijk aantal jaren na het afsluiten. Het is om deze reden erg belangrijk dat je je erg goed laat informeren over de keuze van de juiste hypotheek. Voor de beoordeling van je financiële situatie kijken geldverstrekkers naar je jaarinkomen en financiële verplichtingen. Denk bij financiële verplichtingen bijvoorbeeld aan kredieten, doorlopende kredieten of alimentatie. Je spaargeld telt tevens mee.

In de meeste gevallen wordt er uitgegaan van de zogenaamde woonquote. De woonquote is het maximale deel van je jaarinkomen dat je voor de lasten van een hypotheek kunt gebruiken. Je hebt immers nog overige uitgaven naast de financieringslasten. Het is om deze redenzinvol om na te gaan wat je gemiddelde maandlasten zijn.

Maak een begroting van je maandlasten
Het NIBUD, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, geeft informatie en doet onderzoek naar de iedere maand inkomen en uitgaven van huishoudens. Het NIBUD gaat ervan uit dat de lasten van een hypotheek in het budget moeten passen. Dit betekent dat de maximale hypotheekhoogte van het bedrag afhankelijk is dat je nodig hebt voor overige uitgaven. Die uitgaven verschillen uiteraard van huishouden tot huishouden. Door een begroting te maken van je maandlasten krijg je een goed inzicht in je persoonlijke financiële situatie. Je kunt met behulp van een dergelijk overzicht zien wiedere deel van je maandelijkse jaarinkomen gemiddeld voor de lasten van een hypotheek beschikbaar is.

De maandlasten worden voor een groot deel bepaald door de hypotheekrente
Je toekomstige lasten van een hypotheek bestaan voor een groot deel uit hypotheekrente. Je kunt een minder hoge lening afsluiten als de hypotheekrente hoog is, dan als deze laag is. De hypotheekrente kan daarnaast worden vastgezet voor een bepaalde periode. Daarna kun je te maken krijgen met hogere lasten van een hypotheek, als gevolg van een hogere hypotheekrente. Meestal is de hypotheekrente, naarmate de rentevastperiode korter is, lager. Een kortere rentevastperiode heeft tevens als gevolg dat je eerder te maken krijgt met een gewijzigde hypotheekrente. Deze is mogelijk hoger, dus houdt hier rekening mee. Geldverstrekkers toetsen, om te voorkomen dat je meer leent doordat je kiest voor een kortere rentevastperiode, in dit geval altijd met een hogere hypotheekrente van minimaal 6%.

Scroll naar top