Kiezen voor een vaste of variabele hypotheekrente?

U kunt bij hypotheken kiezen uit een vaste hypotheekrente of een variabele hypotheekrente. Daarnaast is het mogelijk om uw lening op te delen. In dat geval kunt u kiezen voor een deel vaste hypotheekrente en een ander deel variabele hypotheekrente.

Variabele hypotheekrente
De hypotheekrente bij een variabele hypotheekrente die u voor een hypotheek betaald, is gekoppeld aan de hypotheekrente in de markt. U neemt met een variabele hypotheekrente dus een stuk meer risico, omdat uw hypotheekrente kan stijgen als de hypotheekrente in de markt tevens stijgt. U zult op dat moment dus meer gaan afdragen. Doorgaans rekent de hypotheek verstrekker een iets hogere hypotheekrente, namelijk de marktrente plus een opslag. Op deze manier kan hij bijvoorbeeld zijn eigen kosten dekken.

Tijdens de looptijd mogen verstrekkers die hypotheekrenteopslag wijzigen. Door deze veranderingen in de hypotheekrenteopslag, is het mogelijk dat de variabele hypotheekrente die u betaalt zich op een overige manier ontwikkeld dan de marktrente.

Vaste hypotheekrente
Bij een vaste hypotheekrente wordt het hypotheekrentepercentage voor een bepaalde periode vast gezet. Dit kan een periode zijn van bijvoorbeeld: 5,10,20 of 30 jaar. Daarnaast heeft u met een vaste hypotheekrente meer zekerheid. Uw hypotheekrente blijft namelijk hetzelfde tijdens de rentevastperiode. Het grote voordeel van een vaste hypotheekrente is dat u niet meer zult afdragen als de hypotheekrente stijgt.

Aan de overige kant gaat u tevens niet minder afdragen als de hypotheekrente daalt. Dit is tevens het nadeel van een vaste hypotheekrente, u betaalt namelijk voor deze zekerheid en dat zit verrekend in het hypotheekrentepercentage dat u betaald.

Scroll naar top