Hypotheekrente

De hypotheekrente wordt een beetje aanzien als de olifant in de porseleinkast. De hypotheekrente is zoals de naam reeds doet vermoeden de rente die wordt berekend op een hypothecaire lening. Deze rente wordt echter anders berekend dan bij standaard rentes het geval is. De hypotheekrente is dan ook afhankelijk van een aantal verschillende factoren waar de persoonlijke (en vooral dan de financiële) situatie van de persoon die de hypotheek wenst af te sluiten al dan niet rechtstreeks invloed op heeft. Factoren als het inkomen spelen bijvoorbeeld een grote rol, maar ook de executiewaarde van het huis spelen mee net als factoren als de economie en natuurlijk ook de onroerende-geldmarkt. We gaan er in dit artikel even uitgebreid op in.

Welke persoonlijke factoren bepalen mee de hoogte van de hypotheekrente?
In de inleiding van dit artikel hebben we reeds aangehaald dat een aantal persoonlijke factoren een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de hypotheekrente. Misschien wel de belangrijkste is de zogenaamde executiewaarde van het huis in kwestie. Dit is het bedrag waarvan de bank met zekerheid kan zeggen dat ze het zullen krijgen bij een eventuele gedwongen verkoop. Hoe kleiner het bedrag is dat u bij de bank dient te lenen ten opzichte van die executiewaarde hoe lager op dit vlak de hypotheekrente zal komen te liggen.

Het inkomen
Daarnaast speelt ook het inkomen van degene die de hypotheek aangaat een grote rol. Hierbij is een bijzonder eenvoudige regel van toepassing, namelijk “hoe hoger, hoe beter”. Hoe hoger uw inkomen hoe minder risico de bank loopt dat u in financiële problemen raakt. Wanneer u reeds kredieten heeft lopen zullen deze in de meeste gevallen mee in overweging worden genomen, hou hier rekening mee.

Nationale Hypotheek Garantie
Tenslotte bestaat er ook nog zoiets als de Nationale Hypotheek Garantie. Wanneer de eigenaar van de woning aan bepaalde voorwaarden voldoet zou hij in aanmerking kunnen komen om onder de Nationale Hypotheek Garantie te vallen. In dit geval mag de eigenaar van het huis een hypothecaire lening afsluiten tot maar liefst 350.000 euro. Hou er rekening mee dat u aan alle voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie dient te voldoen en dat ook uw inkomen vaak van doorslaggevende factor is in het bepalen of u er al dan niet aanspraak op kunt maken.

Het komt er uiteindelijk dus met andere woorden gewoon op neer om de financiële instelling zoveel mogelijk waarborgen te geven dat u op financieel vlak in staat bent om aan uw verplichtingen te kunnen voldoen. Hoe meer zekerheid de bank heeft, hoe lager de hypotheekrente zal komen te liggen.

Scroll naar top