Wat is een tophypotheek?

Wordt je woning vanaf 75% van de executiewaarde met een hypotheek gefinancierd en is er geen Nationale Hypotheek Garantie, dan noemt men dit een tophypotheek. De bank vraagt een topopslag die doorgaans wordt gegeven over de volledige lening. De totale topopslag kan oplopen tot 0,5%.

De rente wordt niet direct aangepast als de top is afgelost
Als de top van de hypotheek is afgelost, past slechts een klein aantal geldverstrekkers automatisch de hypotheekrente aan. Dit moet je vaak dus zelf in de gaten houden. Daarnaast is een aanpassing van dit tarief meestal pas mogelijk als de rentevastperiode afloopt. Vaak wil de geldverstrekker nog een taxatierapport ontvangen.

Wanneer is een tophypotheek niet meer benodigd?
Het gaat bij een tophypotheek tussen de verhouding van de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning. Als je voldoende hebt afgelost op de lening, of mocht je woning voldoende in waarde zijn gestegen, dan is er niet langer sprake van een tophypotheek.

Aantonen van een waardestijging van de woning
Dit hangt van de geldverstrekker af. Meestal eist de bank een, door een erkend makelaar of taxateur, opgesteld taxatierapport. Af en toe neemt de bank tevens genoegen met een WOZ- beschikking, waardoor je de kosten voor een taxatierapport bespaart.

Scroll naar top