Wat zijn de kosten bij het kopen van een woning?

Aankoopkosten
Aankoopkosten zijn niet af te trekken van de belasting en zijn daarnaast eenmalige kosten. De onderstaande punten worden tot de aankoopsom van de woning gerekend:

  • Kosten die de notaris aan jou in rekening brengt voor de eigendomsoverdracht van de woning. Dit wordt tevens wel het opmaken van de transportakte genoemd.
  • Kosten die door de makelaar in rekening worden gebracht voor de bemiddeling bij de aankoop van de woning.
  • De overdrachtsbelasting van de aankoopsom van de bestaande woning.

Voor de bemiddelingskosten hanteren makelaars geen vaste tarieven, hierover moet je zelf dus afspraken maken. Daarnaast hebben notarissen tevens de vrijheid om hun eigen tarieven vast te stellen. Vraag om deze reden vooraf een aantal notarissen naar de hoogte van hun tarieven om niet voor verassingen te komen staan.

Financieringskosten
Eenmalige kosten die van de belasting af te trekken zijn worden financieringskosten genoemd. Zij vormen samen met de aankoopkosten ongeveer 10 tot 12% van de totale kosten van de aankoop van een bestaande woning. Dit percentage ligt bij een nieuwbouw woning tussen de 5 en 8%. De afsluitkosten, kosten Nationale Hypotheek Garantie, opmaak en inschrijving van de hypotheekakte en de taxatiekosten, worden tot de financieringskosten van de woning gerekend.

Scroll naar top