Welke rentevastperiode moet ik kiezen?

Tijdens de orientatieperiode van een hypotheek aanvraag wordt er voornamelijk gekeken naar de hypotheekrente. De kosten van de hypotheek zijn ook voor het grootste gedeelte afhankelijk van de rente. Deze moet laag zijn en hiernaast goede voorwaarden hebben. Bij het kiezen van de hypotheekrente kunt u zelf bepalen voor welke periode u deze wilt vastzetten. Dit kan voor een jaar maar ook voor vijftien of dertig jaar. Wat is verstandig?

Rente kort of lang vastzetten?
Het voordeel van een korte rentevastperiode is dat u goedkoper uit bent. Hoe langer u de rente vastzet hoe meer rente u betaald voor de hypotheeklening. Aan de andere kant hebt u met een lange periode meer zekerheid wat uw maandlasten zullen zijn tijdens deze periode. Als u de rente voor een korte periode vastzet dan moet u rekening houden met vaak wisselende maandlasten. U spreekt immers maar voor een beperkte periode een rentepercentage af. Na deze periode wordt de rente opnieuw vastgesteld.

Kiest u voor risico of voor zekerheid?
Of u kiest voor een lange of een korte periode is aan uzelf. U moet zich hoe dan ook prettig voelen bij de keuze die u maakt. De rentevastperiode kan varieren van een variabele rente die elke maand kan wijzigen tot een periode van dertig jaar. Houdt u niet van risico? Stel de rente dan voor zo lang mogelijk vast. Als u eigen geld hebt of veel meer verdiend dan nodig voor de hypotheek dan is het risico kleiner dat u de maandlasten niet meer kunt opbrengen. U kunt in dit geval kiezen voor een korte rentevastperiode.

Scroll naar top