Kopen of huren

Gaat u een huis kopen of huren? Een lastige vraag, vooral voor starters op de woningmarkt. Beide hebben voordelen maar ook nadelen. Het is aan u om deze voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen zodat u de meest verstandige keuze maakt.

Kopen
Als u een huis gaat kopen bent u meteen eigenaar van een woning en bouwt u op de lange termijn een vermogen op. Hoeveel u opbouwt hangt af van de hypotheekvorm die u hebt gekozen. Een ander voordeel is dat u de woning kunt inrichten naar uw wensen en zelfs kunt verbouwen. Op de lange termijn gezien is kopen voordeliger dan huren aangezien huurlasten constant stijgen en hypotheeklasten niet.

Er zijn echter ook nadelen aan het kopen van een woning. Ten eerste bent u zelf verantwoordelijk van het onderhoud aan de woning. Hier moet u rekening mee houden aangezien u dit zelf moet betalen. U hebt ook hogere lasten aan verzekeringen en belastingen bij een koopwoning. Financieel gezien is een woning kopen een grote financiele verplichting waar u lang aan vast zit. Hiernaast is het meestal moeilijker om een huis te verkopen dan een woning op te zeggen.

Huren
Het voordeel van huren is dat u zelf niet voor onderhoudskosten op hoeft te draaien. Deze komen volledig voor rekening voor de verhuurder. Als huurder hebt u daarnaast huurbescherming. Als u een woning huurt dan is meestal een korte opzegtermijn. Dat zorgt voor enige flexibiliteit. De woonlasten van een huurwoning zijn lager omdat de verhuurder een deel van de verzekeringen en belastingen betaald. Verdient u niet veel? Dan komt u ook in aanmerking voor huurtoeslag.

Het nadeel van huren is dat de huurlasten ieder jaar stijgen. Het is normaal dat u ieder jaar meer huur gaat betalen. U hebt zelf geen invloed op de indeling van woning aangezien u niet mag verbouwen zonder toestemming van de verhuurder. Wilt u toch verbouwen? Dan moet u dit voorleggen aan de verhuurder welke de verbouwing moet goedkeuren. Het huis is geen eigendom van u waardoor u ook geen vermogen opbouwd.

Scroll naar top