Woning taxatie

Als u een woning wilt kopen dan wilt u natuurlijk weten wat de woningwaarde is. Met een taxatie weet u wat de woning waard is. Dit wordt natuurlijk door een objectieve partij beoordeeld. Er wordt naar verschillende factoren van de woning gekeken om de waarde te bepalen. Het onderhoud aan de woning is uitermate van belang. De taxateur zal er goed op letten hoe het met de woning gesteld is en zal verbouwingen meenemen in de beoordeling van de waarde van de woning.

Hypotheek
Als u van plan bent om een woning te kopen dan is een taxatierapport meestal verplicht als u een hypotheek wilt afsluiten. De hypotheekverstrekker leent u het geld met de woning als onderpand. De verstrekker weet door het taxatierapport wat de waarde van de woning zodat men iets op papier heeft wanneer de woning gedwongen verkocht moet worden. Als er niet aan de betalingsverplichtingen wordt voldaan dan kan de hypotheekverstrekker de woning te koop zetten.

Hulp bij onderhandelingen
U kunt bij de onderhandelingen van de aankoop van een woning gebruik maken van het taxatierapport. De waarde van de woning staat immers in het rapport vermeld. Als de vraagprijs van de woning hoger ligt dan de woningwaarde dan kunt u dit gebruiken tijdens de onderhandelingen en een lager bod uitbrengen dan de vraagprijs. Als verkoper hebt u hiermee ook een stok achter de deur om aan te tonen dat de woning waard is gelijk aan het bedrag van de vraagprijs.

Scroll naar top